FSSAI Assistant 100 MCQs PDF: Are you ready for the FSSAI Assistant Director (Technical), Food Safety Officer & Technical Officer Recruitment Exam 2019? If you are going to appear for this exam then you must not miss this FSSAI Free Online Mock Test for FSSAI Assistant Director (Technical), Food Safety Officer & Technical Officer Recruitment Exam 2019. Here you can compete with a thousand others and test your preparation. The test will be of FSSAI Assistant Director (Technical), Food Safety Officer & Technical Officer online exam’s level with latest questions that are expected to be there in this year’s FSSAI recruitment exam. You can compete with other aspirants. You can add a finishing touch to your practice and preparation, and finalise your strategy for the actual recruitment exam.FSSAI Assistant 100 MCQs PDF

Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI), hereinafter referred to as ‘Food Authority’ is a statutory Body under M/o Health and Family Welfare. FSSAI has been created for laying down science based standards for articles of food and to regulate their manufacture, storage, distribution, sale and import to ensure availability of safe and wholesome food for human consumption to 130 crore citizens of the country. In this post, we are providing you FSSAI Assistant 100 MCQs PDF. You can download PDF from the link given below.

Here are some sample questions. You can download Complete 100 MCQs from the link given below.

Also Read:- 200 Computer MCQs PDF Download

Also Read: FSSAI Free Mock Test PDF Download

1. When is First ever World Food Safety Day Observed?
a) 18 June
b) 29 June
c) 7 June
d) 3 June
Ans: c,
Exp:
2. What has been banned for tea bag products by FSSAI from 2018?
a) Use of stapler pins
b) Thread for dipping
c) Cloth bag containing the tea leaves
d) Herbal tea leaves
Ans: a,
Exp: The Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) has banned the use of stapler pins in tea bags from January 2018.
3. FSSAI has launched which logo for fortified foods?
a) Square with an F and a +sign with a ring
b) Circle with an F and a +sign with a ring
c) Rectangle with an F and a +sign with a ring
d) None of the above
Ans: a,
Exp: Square with an F and a +sign with a ring
4. FSSAI has issued an advisory banning the use of which material for wrapping and packaging of food items?
a) Newspaper
b) Plastic
c) Polythene
d) None of the above
Ans: a,
Exp: Food Safety and Standards Authority of India has issued an advisory saying it has decided to ban the use of newspapers for wrapping and packing food items, a common practice by small corner shops and street vendors.
5. Regulator FSSAI has joined hands with which organisation to check misleading ads in the foods and beverages sector?
a) ASCI
b) ASDI
c) ASOI
d) ASBI
Ans: a,
Exp: Regulatory authority FSSAI has partnered ASCI to check misleading ads in the food and beverages sector.
6. Union Minister for Health and Family Welfare Shri JP Nadda has launched which project for the safety standards of food on the streets?
a) Safe Street Food
b) Clean Street Food
c) Hygienic Street Food
d) None of the above
Ans: b,
Exp: This FSSAI project will raise the safety standards of foods sold on streets across the capital city of New Delhi by training 20,000 roadside vendors on aspects of health and hygiene, in the first phase. FSSAI will partner with Ministry of Skill Development and Entrepreneurship under the Recognition of Prior Learning under the PMKVY scheme for this project.
7. Who is the CEO of Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI)?
a) Ashish Bahuguna
b) Pawan Kumar Agarwal
c) Ashok Singh Malik
d) Rita Teotia
Ans: b,
Exp:
8. Who has been appointed as Chairperson of FSSAI on 28th November 2018?
a) Ashish Bahuguna
b) Pawan Kumar Agarwal
c) Ashok Singh Malik
d) Rita Teotia
Ans: d,
Exp: Rita Teaotia assumed the office of chairperson, Food Safety and Standards Authority of India on November 28, 2018. She took over from interim chair Preeti Sudan, who was secretary, ministry of health, and given additional charge of the country’s apex food regulator upon the retirement of Ashish Bahuguna.
9. Where is the Headquarters of Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI)?
a) Mumbai
b) Kolkata
c) Delhi
d) Bengaluru
Ans: c,
Exp:
10. Which is a web based online system developed by FSSAI to weave a network of food laboratories across the country?
a) INFoLNET
b) INSoLNET
c) INKoLNET
d) INDoLNET
Ans: a,
Exp: INFoLNET is a web based online system developed by FSSAI to weave a network of food laboratories across the country. The main objective of this system is to make process of food testing quick, easy and convenient for every stakeholder who is involved in it. It facilitates tracking of food Sample Test Life Cycle for different states of sample during testing in Labs. Users of INFoLNET like FBO (Food Business Operator), FSO (Food Safety Officer), AO (Authorized Officer) and consumers would be able to request food laboratories to collect food samples or dispatch collected samples for testing through online system.
11. What was the theme of first ever World Food Safety Day 2019?
a) Food Safety, Everyone’s Business
b) Food Safety, Our Priority
c) Food Safety, Our Business
d) Food Safety, Everyone’s Priority
Ans: a,
Exp:




12. CCCF stands for
a) Codex Committee on Cofactor in Foods
b) Codex Council on Contaminants in Foods
c) Codex Committee on Contamination in Foods
d) Codex Control of Contamination in Foods
Ans: c,
Exp:
13. The Consumer Protection Act was came into force on
a) 24 December 1986
b) 24 March 1986
c) 15 August 1986
d) 26 January 1986
Ans: a,
Exp:
14. The following acts were implemented for consumer interest
a) Consumer Protection Act
b) FSS Act
c) Weight & Measures Act
d) All of these
Ans: d,
Exp:
15. Time limit for filling complaint under consumer act
a) 2 years
b) 1 year
c) 6 months
d) No limit
Ans: a,
Exp:
Downloaded from- https://prashantchaturvedi.com
16. When Right to Information Act (RTI) was passed
a) Oct 2005
b) Oct 2006
c) Aug 2005
d) Aug 2008
Ans: a,
Exp:
17. World Consumer Day is celebrated on
a) 15 March
b) 26 January
c) 24 December
d) None of these
Ans: a,
Exp:
18. Food standards for product specification is given by which Indian authority?
a) FSSAI
b) ISO
c) FAO
d) WHO
Ans: a,
Exp:
19. AGMARK stands for
a) Agricultural Grading and Marketing Act
b) Agro Industry Grading and Marketing Act
c) Agricultural Grading and Management Act
d) None of these
Ans: a,
Exp:
20. BIS stands for
a) Bureau of Indian Standards
b) Bureau of International Standards
c) Bureau of India Standards
d) None of these
Ans: a,
Exp:

Download FSSAI Assistant 100 MCQs PDF from the link given below. Please use the password fssai1234 to open the PDF file.




100 MCQs PDF for FSSAI Assistant Exam: Download PDF

Also Read:- 200 Computer MCQs PDF Download

Also Read: FSSAI Free Mock Test PDF Download




Official Telegram Channel- Get Regular Job Updates

Introducing ATCAdda.com

Also Read: Static GK 2019 PDF Notes- Get Free Static GK Notes PDF

Also Read: Current Affairs 2019 PDF  | 2019 Current Affairs PDF

Official Online Test Series Portal- Register Now

Get Ready for the Next AAI ATC Exam 2019-20

Purchase Best Study Materials- eBooks, Study Notes

Also Read: Latest Sarkari Naukri 2019 | Vacancy 2019 | Check here |

Prashant Chaturvedi

2
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
vishalAnil Kumar Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Anil Kumar
Guest
Anil Kumar

Hi sir
Pdf 1st qus number 48 is wrong

vishal
Guest
vishal

how to download this pdf??

error: Content is protected !!