Engineering Drawing Practice Questions Set-5: In this post we are providing most important engineering drawing questions for RRB ALP CBT-2 Exam. An engineering drawing, a type of technical drawing, is used to fully and clearly define requirements for engineered items. Engineering drawing (the activity) produces engineering drawings (the documents). More than merely the drawing of pictures, it is also a language—a graphical language that communicates ideas and information from one mind to another. Engineering Drawing Practice Questions

Engineering Drawing Practice Questions Set-5

  1. If a client of yours is having difficulty visualizing a design, what type of drawing would be the easiest to understand?
    A. axonometric
    B. three-view orthographic
    C. one-view orthographic
    D. bimetric
    Answer: A
  2. Which of the following is not a pictorial drawing?
    A. isometric
    B. multiview
    C. perspective
    D. axonometric
    Answer: B
  3. Which of the following projection methods does not use projectors perpendicular to the projection plane?
    A. isometric
    B. orthographic
    C. oblique
    D. axonometric
    Answer: C
  4. A circle will appear on an isometric drawing as a(n) __________ .
    A. ellipse
    B. cycloid
    C. circle
    D. parabola
    Answer: A
  5. An axonometric drawing which has two axes divided by equal angles is:
    A. dimetric
    B. trimetric
    C. orthographic
    D. isometric
    Answer: A
  6. An axonometric drawing which has all three axes divided by equal angles is:
    A. dimetric
    B. trimetric
    C. orthographic
    D. isometric
    Answer: D
  7. In a trimetric drawing, the relationship of the angle between axes to each other is:
    A. three are equal
    B. two are equal
    C. three are unequal
    D. none of the above
    Answer: D
  8. In an isometric sketch of a cube:
    A. the frontal face appears in its true shape
    B. the receding axes are at 45 degrees to the horizontal
    C. all faces are equally distorted
    D. only the depth distances must be reduced
    ANS : C
  9. In isometric drawings:
    A. Two axes are perpendicular
    B. True measurements can be made only along or parallel to the isometric axes
    C. All faces are unequally distorted
    D. None of the above
    Answer: B
  10. In an axonometric drawing, the projection rays are drawn _________ to each other and _______ to the plane of projection.
    A. parallel…..oblique
    B. oblique…..parallel
    C. parallel…..perpendicular
    D. parallel….parallel
    Answer: C
  11. One method of drawing an ellipse that represents an isometric pictorial circle is known as:
    A. the box construction method
    B. the coordinate construction method
    C. the four-center approximation method
    D. the offset construction method
    Answer: A
  12. Non-isometric lines are located and sketched how?
    A. They are drawn parallel to the isometric axis.
    B. They are measured using the angle from the multiview.
    C. They are measured using a non-isometric template.
    D. They are located by determining the endpoints of the non-isometric line.
    Answer: D
  13. In an oblique sketch of a cube:
    A. the frontal face appears in its true shape
    B. both receding axes are at 30 degrees to the horizontal
    C. all faces are equally distorted
    D. the depth distances must be reduced
    Answer: A
  14. In an oblique drawing, all of the following angles are commonly used for drawing the depth axis, except:
    A. 30°
    B. 45°
    C. 60°
    D. 90°
    ANS : D
  15. In an oblique drawing, the projection rays are drawn _________ to each other and _______ to the plane of projection.
    A. oblique…..oblique
    B. oblique…..parallel
    C. parallel…..oblique
    D. parallel….parallel
    Answer: C
  16. All of the following are processes (as opposed to input or output. in a manufacturing business except:
    A. Material
    B. Planning
    C. Documenting
    D. Designing
    Answer: A
  17. Following operations can make use of the CAD database, except:
    A. Designing
    B. Marketing
    C. Producing
    D. None of the above
    Answer: D
  18. Which of the following is the responsibility of the production manager?
    A. people
    B. plants
    C. processes
    D. all of the above
    Answer: D

19.Which of the following would be a typical use for Product Data Management?
A. tracking potential clients by Marketing
B. generating variations of a preliminary design
C. searching for how many designs used a particular fastener
D. evaluating the strength of a rib support on a cast piece
Answer: C

  1. Which design process involves responding to the emotional needs of the consumer?
    A. aesthetic design
    B. functional design
    C. systems design
    D. e-business
    Answer: A
  2. Which network system gives outside vendors access to a company’s internal network?
    A. Intranet
    B. Extranet
    C. Internet
    D. Outernet
    Answer: B
  3. All of the following are part of a typical design team, except:
    A. vendors
    B. quality control specialists
    C. manufacturing engineers
    D. accountants
    Answer: D
  4. Which of the following input devices does not translate hand movements into instructions for the computer?
    A. Scanner
    B. Mouse
    C. Keyboard
    D. 3D Mouse
    Answer: A
  5. Which type of output device creates images which look and feel like photographs?
    A. Electrostatic plotter
    B. Laser printer
    C. Dye-sublimation printer
    D. Inkjet plotter
    Answer: C
  6. Which tool can be used to draw a 90 degree angle?
    A. 30/60 triangle
    B. protractor
    C. drafting machine
    D. all of the above
    Answer: D
  7. Which set of lead grades has a grade out of sequence?
    A. H, HB, B, 3B
    B. 7B, H, F, 3H
    C. 6B, B, H, 4H
    D. 9H, HB, B, 2B
    Answer: B
  8. Which type of line is part of a dimension?
    A. break lines
    B. phantom lines
    C. extension lines
    D. cutting plane lines
    Answer: C
  9. Which type of line is particular to section drawings?
    A. break lines
    B. phantom lines
    C. extension lines
    D. cutting plane lines
    Answer: D
  10. Which angle cannot be made with either a 45 or 30/60 triangle or a combination of the two?
    A. 90
    B. 70
    C. 30
    D. 15
    Answer: B
  11. A drawing instrument set usually contains all of the following, except:
    A. bow compass
    B. scale
    C. dividers
    D. extra leads
    Answer: B
  12. Which of the following operating systems is used with CAD systems?
    A. DOS
    B. UNIX
    C. Linux
    D. all of the above
    Answer: D
  13. Which line type is thin and light?
    A. visible lines
    B. center lines
    C. construction lines
    D. all of the above
    Answer: C
  14. Which line type is thick and black?
    A. visible lines
    B. center lines
    C. construction lines
    D. all of the above
    Answer: A
  15. What type of sketches are typically used in the refinement stage of the design process?
    A. isometric
    B. document
    C. oblique
    D. ideation
    Answer: B
  16. What type of sketch incorporates convergence?
    A. isometric
    B. perspective
    C. oblique
    D. multiview
    Answer: B
  17. What type of sketch shows the front in true shape?
    A. isometric
    B. perspective
    C. oblique
    D. axonometriC
    Answer: C
  18. What is the major difference(s. between perspective and parallel projection?
    A. Parallel projection can only be used with objects containing parallel edges.
    B. Perspective projection gives a more realistic representation of an object.
    C. Parallel projection is equivalent to a perspective projection where the viewer is standing infinitely far away.
    D. Perspective projection can only be used for creating oblique and not isometric pictorials.
    E. b and c
    Answer: E
  19. What type of sketch uses a miter line?
    A. a two-view multiview
    B. an isometric pictorial
    C. a three-point perspective pictorial
    D. a three-view multiview
    Answer: D
  20. Which type of line has precedence over all other types of lines?
    A. a hidden line
    B. a center line
    C. a visible line
    D. none of the above
    Answer: C
  21. Which statement(s. is true about the precedence of lines?
    A. a hidden line has precedence over a center line
    B. a center line has precedence over a visible line
    C. a visible line has precedence over a miter line
    D. all of the above
    Answer: A
  22. Where do the projection lines converge in a perspective sketch?
    A. the vanishing point
    B. the ground line
    C. the horizon line
    D. the eye point
    Answer: A
  23. When you want to make the letters of a line of text narrower, you would set its:
    A. aspect
    B. scale
    C. alignment
    D. font
    Answer: A
  24. When you want to make sure that all of the text stays to the right of a given point on the drawing, you wound set its:
    A. aspect
    B. scale
    C. alignment
    D. font
    Answer: C
  25. Which of the following is typically represented in a drawing but does not have a true physical counterpart on the object?
    A. edge of planar surface
    B. edge of a circular face
    C. corner of a rectangle
    D. limiting element of a curved surface
    Answer: D
  26. A cutting plane normal to a face of a cube has to be ___________ in order to cut an oblique face.
    A. rotated about one axis
    B. rotated about one axis and translated
    C. rotated about two axes
    D. rotated about two axes and translated
    Answer: C
  27. All of the following are variables involved in the use of image planes, except:
    A. the object being viewed
    B. the size of the object
    C. the eye of the viewer
    D. the image plane
    Answer: B
  28. In a VR system, all of the following statements about immersiveness are true, except:
    A. response time is an important factor
    B. both display resolution and display size can affect it
    C. the visual sense is the only sense to affect it
    D. tracking body movement is an important factor
    Answer: C
  29. Imagine a “L” shaped face extruded into three dimensions. How many faces does it contain?
    A. seven
    B. eight
    C. ten
    D. six
    Answer: B
  30. Which type of variable is the following list: Texas, Utah, California, Delaware?
    A. Nominal
    B. Ordinal
    C. Scalar
    D. Vector
    Answer: A
  31. Which type of variable is the following list: Thinnest, Thin, Medium, Fat, Fattest?
    A. Nominal
    B. Ordinal
    C. Scalar
    D. Vector
    Answer: B
  32. Drafters should use a ________ in a section view of a mechanical part that includes the cylindrical view of a threaded hole.
    A. Center line
    B. Hatch line
    C. Poly line
    D. Dimension line
    Answer: A
  33. The section view drawing in which one fourth of an object has been marked for removal is known as a ________ section.
    A. Full
    B. Half
    C. Quarter
    D. none of the above
    Answer: B
  34. In offset sections, offsets or bends in the cutting plane are all:
    A. 90 degrees
    B. 180 degrees
    C. Either 90 or 180 degrees
    D. 30, 60, or 90 degrees
    Answer: A
  35. When filling an area with a hatch pattern in AutoCAD the drafter needs to be able to ________.
    A. see the entire bounding area to hatch
    B. set Ortho on
    C. turn ISO grid off
    D. set the layer to Defpoints
    Answer: A
  36. To avoid having to dimension to a hidden feature the drafter can utilize a ________ section.
    A. Whole.
    B. Half
    C. broken out
    D. all of the above
    Answer: D
  37. Objects that are symmetric can be shown effectively using this type of section:
    A. Quarter section
    B. Half section
    C. Full section
    D. Symmetric section
    Answer: B
  38. This type of section is not in direct projection from the view containing the cutting plane:
    A. Revolved section
    B. Removed section
    C. Broken-out section
    D. Full section
    Answer: B
  39. By using a ________ section of a cylindrical mechanical part the drafter should be able to show only one view of the part.
    A. Half
    B. Whole
    C. Revolved
    D. broken out
    Answer: C
  40. The following is not included in title block of drawing sheet.
    A. Sheet No
    B. Scale
    C. Method of Projection
    D. Size of sheet
    Answer: D
  41. Which of the following represent reducing scale?
    A. 1:1
    B. 1:2
    C. 2:1
    D. 10:1
    Answer: B

Engineering Drawing Online Mock Test

Engineering Drawing Questions

Engineering Drawing Videos

60 Engineering Drawing Questions PDF

Download RRB ALP CBT-2 Books PDF

Prashant_Chaturvedi_Tutorials_YouTube

SEE ALSO: STATIC GK 2019 PDF NOTES

SEE ALSO: CURRENT AFFAIRS 2019 PDF MAGAZINES

ALSO READ: Static GK Capsule 2019 PDF (English Version)

ALSO READ: Static GK Capsule 2019 PDF (Hindi Version)

SEE ALSO: JOB UPDATES 2019 | LATEST JOBS 2019