Engineering Drawing Practice Questions Set-4 for RRB ALP CBT-2 Exam

Engineering Drawing Questions

Engineering Drawing Practice Questions Set-4: In this post we are providing most important engineering drawing questions for RRB ALP CBT-2 Exam. An engineering drawing, a type of technical drawing, is used to fully and clearly define requirements for engineered items. Engineering drawing (the activity) produces engineering drawings (the documents). More than merely the drawing of pictures, it is also a language—a graphical language that communicates ideas and information from one mind to another. Engineering Drawing Practice Questions

Engineering Drawing Practice Questions Set-4

1. The straight lines which are drawn from various points on the contour of an object to meet a plane are called as _________
a) connecting lines
b) projectors
c) perpendicular lines
d) hidden lines.

2. When the projectors are parallel to each other and also perpendicular to the plane, the projection is called ___________________________
a) Perspective projection
b) Oblique projection
c) Isometric projection
d) Orthographic projection

Engineering Drawing Online Mock Test

Engineering Drawing Questions

Engineering Drawing Videos

Download RRB ALP CBT-2 Books PDF

3. In the Oblique projection an object is represented by how many views?
a) one view
b) two views
c) three views
d) four views

4. The object we see in our surrounding usually without drawing came under which projection?
a) Perspective projection
b) Oblique projection
c) Isometric projection
d) Orthographic projection




5. In orthographic projection, each projection view represents how many dimensions of an object?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 0

6. In orthographic projection an object is represented by two or three views on different planes which _________________
a) gives views from different angles from different directions
b) are mutually perpendicular projection planes
c) are parallel along one direction but at different cross-section
d) are obtained by taking prints from 2 or 3 sides of object

7. To represent the object on paper by orthographic projection the horizontal plane (H.P) should be placed in which way?
a) The H.P is turned in a clockwise direction up to 90 degrees
b) The H.P is turned in anti-clockwise direction up to 90 degrees
c) H.P plane is placed to left side of vertical plane parallel to it
d) H.P plane is placed to right side of vertical plane parallel to it




8. The hidden parts inside or back side of object while represented in orthographic projection are represented by which line?
a) Continuous thick line
b) Continuous thin line
c) Dashed thin line
d) Long-break line

9. Orthographic projection is the representation of two or more views on the mutual perpendicular projection planes.
a) True
b) False

10. In perspective projection and oblique projection, the projectors are not parallel to each other.
a) True
b) False

11. What is additional 3rd view on orthographic projection in general for simple objects?
a) Front view
b) Top view
c) Side view
d) View at 45 degrees perpendicular to horizontal plane




12. The front view of an object is shown on which plane?
a) Profile plane
b) Vertical plane
c) Horizontal plane
d) Parallel plane

13. In 1st angle projection the object is kept in _________
a) 1st quadrant
b) 2nd quadrant
c) 3rd quadrant
d) 4th quadrant

14. 1st angle projection is recommended by _____________
a) USA
b) ISI
c) Bureau of Indian Standards
d) ASME

15. In 1st angle projection the _________ lies between ___________ and ____________
a) object, projection plane, observer
b) projection plane, object, observer
c) reference line, side view, front view
d) reference line, left side view, right side view

16. In 1st angle projection the positions of front and top views are __________
a) top view lies above the front view
b) front view lies above the top view
c) front view lie left side to top view
d) top view lie left side to front view

17. The positions of right side view and front view of an object kept in 1st quadrant and projection are drawn?
a) Right side view is right side of front view
b) Right side view is left side of front view
c) Right side view is above the front view
d) Right side view is below the front view

18. The positions of reference line and top view in 1st angle projection are __________
a) reference line lies above the top view
b) reference line lies below the top view
c) reference line lie left side to top view
d) reference line lie right side to top view

19. If an object is placed in 1st quadrant such that one of the surfaces of object is coinciding with vertical plane, what is the correct position of views from the following?
a) The front view touches the reference line
b) The side view touches the reference line
c) The top view touches the reference line
d) The bottom view touches the reference line




20. If an object is placed in 1st quadrant such that one of the surfaces of object is coinciding with horizontal plane, what is the correct position of views from the following?
a) The front view touches the reference line
b) The side view touches the reference line
c) The top view touches the reference line
d) The bottom view touches the reference line

Answers:

1. b
2. d
3. a
4. a
5. b
6. b
7. a
8. c
9. a
10. b
11. c
12. b
13. a
14. c
15. a
16. b
17. b
18. a
19. c
20. a




Engineering Drawing Online Mock Test

Engineering Drawing Questions

Engineering Drawing Videos

Download RRB ALP CBT-2 Books PDF

Prashant_Chaturvedi_Tutorials_YouTube

SEE ALSO: STATIC GK 2019 PDF NOTES

SEE ALSO: CURRENT AFFAIRS 2019 PDF MAGAZINES

ALSO READ: Static GK Capsule 2019 PDF (English Version)

ALSO READ: Static GK Capsule 2019 PDF (Hindi Version)

SEE ALSO: JOB UPDATES 2019 | LATEST JOBS 2019